Smart klimatinventering med GHG-protokollet

Från insikt till hållbar handling

Vårt arbete med GHG-protokollet har resulterat i att vi värdesätter samarbeten där hållbarhet prioriteras. Vi är den enda aktören som kan erbjuda en hållbar projektering av brandskydd och våra insikter fortsätter att påverka och driva hållbara förändringar både i branschen och hos dem vi samarbetar med.

Ju fler vi är som ställer högre krav, desto bättre blir vi tillsammans.

GHG-protokollet är den mest använda standarden för att beräkna och rapportera CO2e.

GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol) är en global standard för att mäta och hantera växthusgasutsläpp (CO2e), uppdelat i tre områden: Scope 1 (direkta utsläpp), Scope 2 (indirekta utsläpp från inköpt energi), och Scope 3 (värdekedjeutsläpp).

Med GHG-protokollet får företag en metod att identifiera och reducera sina utsläppskällor. Även om protokollet är kraftfullt kan det vara svårt att tolka, så vi är transparenta med hur vi använder det för att hjälpa andra att effektivt minska sitt klimatavtryck.

Scope 1: Direkta utsläpp

Scope 1 i GHG-protokollet omfattar direkta utsläpp av växthusgaser från källor som ägs eller kontrolleras av företaget. Detta inkluderar utsläpp från företagets egna fordon, fabriker och annan utrustning som drivs av fossila bränslen. Scope 1 avser därför de utsläpp som företaget har full kontroll över och direkt ansvar för.

Så här har vi använt Scope 1

I vår kartläggning av Scope 1 och våra direkta utsläpp, har vi fokuserat på de tjänstefordon som Convise äger och använder. Genom att noggrant beräkna antalet körda kilometer för dessa fordon har vi fått en tydligare bild över hur våra tjänsteuppdrag direkt påverkar vårt klimatavtryck.

Denna insikt har gjort det möjligt för oss att ta fram en konkret åtgärdsplan där vi strävar efter att övergå till fordon med lägre klimatpåverkan med målet att hela vår fordonsflotta ska vara eldriven senast 2027.

Scope 2: Indirekta utsläpp från inköpt energi

Scope 2 i GHG-protokollet omfattar indirekta utsläpp av växthusgaser från inköpt energi som elektricitet, värme, eller gas. Dessa utsläpp uppstår inte direkt inom företaget, utan vid produktionen av den energi som företaget köper in och använder. 

Med andra ord, även om företaget inte själv genererar dessa utsläpp, bidrar företaget till dem genom sin energiförbrukning.

Så här har vi använt Scope 2

Vi inledde sammanställningen av våra Scope 2-utsläpp genom att kartlägga all energi vi köper in till verksamheten. Det blev snabbt tydligt att vi kunde minska energiförbrukningen genom små förändringar i hur vi använder våra lokaler.

En av våra första åtgärder var att installera en smart energilösning på vårt Stockholmskontor, där all el automatiskt stängs av när kontoret larmas. Resultatet har varit en markant minskning av vår energiförbrukning, och vi planerar nu att implementera denna lösning på våra övriga kontor.

Scope 3: Värdekedjeutsläpp

Scope 3 i GHG-protokollet omfattar indirekta utsläpp som uppstår längs hela företagets värdekedja, utanför företagets direkta kontroll.

Värdekedjeutsläppen delas in i 15 olika kategorier av indirekta utsläpp, som alla ligger utanför företagets direkta kontroll men ändå påverkar dess totala klimatavtryck. Dessa kategorier inkluderar:

  • Produktion och distribution av inköpta varor, tjänster och kapitalvaror.
  • Transporter, logistik, affärsresor, anställdas pendling samt bränslerelaterade aktiviteter.
  • Användning, bearbetning och avfallshantering av sålda produkter.
  • Investeringar, franchising samt hyrda och uthyrda tillgångar.

Dessa utsläpp är ofta de mest omfattande och svåra att beräkna, eftersom de inkluderar alla steg som påverkas av verksamheten men inte direkt ägs eller styrs av den.

Beräkningarna i Scope 3 kan variera i noggrannhet beroende på vilken typ av datakälla som används. Datakällorna delas därför in i tre typer:

  • Spenddata: Använder generiska utsläppsfaktorer baserade på utgifter inom en viss kategori. Exempel: ”Inköp av elektronik” med en genomsnittlig utsläppsfaktor baserad på den totala spenderade summan inom elektronik.
  • Databasdata: Mer specifik, baserad på detaljerade utsläppsfaktorer från databaser som tar hänsyn till specifika produktkategorier och deras unika utsläpp. Exempel: ”Inköp av 1 st smartphone” med en specifik utsläppsfaktor för smartphones.
  • Primärdata: Mest detaljerad, samlad direkt från en specifik källa, för en specifik produkt eller fabrik. Exempel: ”Inköp av 1 st iPhone 15 Pro Max” med exakta utsläppssiffror från tillverkaren (Apple).

Så här har vi använt Scope 3

Vi lägger stor vikt vid att använda högkvalitativ data och strävar därför efter att i möjligaste mån använda primärdata i våra beräkningar. 

I vår kartläggning kan vi se att Convise påverkar 6 av 15 kategorier för Scope 3:

3.1 Köpta varor och tjänster
3.2 Kapitalvaror
3.3 Bränsle och energirelaterad aktivitet
3.6 Affärsresor
3.7 Pendling
3.8 Hyrda tillgångar

Kartläggningen av Scope 3 gav oss värdefulla insikter om hur nära våra utsläpp hänger ihop med hur vi arbetar med våra samarbetspartners. Denna djupare förståelse har gett oss möjligheten att ställa högre krav och aktivt välja leverantörer som tar sitt klimatansvar på allvar. Vi har medvetet valt att samarbeta med företag som inte bara kompenserar för sin klimatpåverkan, utan också delar vår vision om en hållbar framtid.

Våra GHG-rapporter

Vi har genom våra noggranna GHG-rapporter för åren 2021, 2022 och 2023 fått en djupgående insikt i våra utsläpp och hur de påverkar klimatet. Denna investering i att förstå och mäta våra utsläpp gör att vi kan fatta bättre och bättre beslut i vårt fortsatta hållbarhetsarbete. 

Utforska och sprid gärna våra rapporter över hur vi redovisar för våra utsläpp, förhoppningsvis kan vi inspirera fler till att göra likadant.

Våra GHG-experter

Att ha koll på sina CO2e-utsläpp är avgörande för en hållbar framtid, men vi vet att GHG-protokollet kan vara en utmaning. Med vår erfarenhet kan vi på Convise guida ditt företag genom processen och stötta er i att investera för en hållbar framtid. Kontakta en av våra GHG-experter så hjälper vi dig vidare i ditt hållbarhetsarbete.

Jonathan Eriksson, Sprinklerkonsult på Convise

Jonathan Eriksson

Sprinklerkonsult
Jonathan Eriksson
Sprinklerkonsult
Telefon
Alexander Viiri, Sprinklerkonsult på Convise

Alexander Viiri

Sprinklerkonsult
Alexander Viiri
Sprinklerkonsult
Telefon

Att värna är att växa

Vi hanterar vårt eget klimatavtryck så medvetet som möjligt, så att vi också kan hjälpa våra kunder och underleverantörer att göra likadant.

Med vår kombination av teknisk expertis och miljömedvetenhet hjälper vi våra kunder att nå sina klimatmål och bygga för kommande generationer.